Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Με επιτυχία πραγματοποιηθηκε η ημεριδα του ΑΣΔΑ για την ανάπτυξη στην Δυτ. Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του ΑΣΔΑ και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας που είχε θέμα "Δυτική Αθήνα - Ποια ανάπτυξη θέλουμε;", την Πέμπτη 7 Απριλίου στο Δημαρχείο Αιγάλεω.



Ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου του ΑΣΔΑ και Δημάρχου Αγίων Αναργύρων - Καματερού Νίκου Σαράντη, κεντρικά σημεία της οποίας ήταν:


Τα διαχρονικά αναπτυξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα ως περιοχή κατοικίας κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων. Υψηλότερη του μέσου όρου ανεργία, συνεχής υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, ένταση των κοινωνικών διαφοροποιήσεων και ανισοτήτων, έλλειψη αστικού και περιαστικού πρασίνου, απαράδεκτη και ανεξέλεγκτη ανάμειξη χρήσεων γης, μεγάλα κενά στις κοινωφελείς υποδομές.


Οι κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην περιοχή. Αύξηση της ανεργίας, συμπίεση των μεσαίων στρωμάτων και ιδιαίτερα των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών, φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού των οικονομικών μεταναστών.


Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής: μεγάλοι χώροι στην ιδιοκτησία του δημοσίου που μπορούν να απελευθερωθούν (Στρατόπεδα, Φυλακές Κορυδαλλού και άλλα), αξιοποιήσιμο κτιριακό απόθεμα και απόθεμα γης από παλιές βιομηχανίες και άλλες χρήσεις, διέλευση από τη Δυτική Αθήνα και των δυο Εθνικών οδών, ένας πληθυσμός 800.000 κατοίκων σε παραγωγικές κυρίως ηλικίες.


Ο στρατηγικός στόχος της "πράσινης ανάπτυξης" για τη Δυτική Αθήνα. Τα προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για βιοκλιματικές γειτονιές, ενεργειακά κτίρια, το μεγάλο πρόγραμμα της πράσινης διαδρομής. Τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής εξυγίανσης υποβαθμισμένων περιοχών. Την ανάγκη στη Δυτική Αθήνα να επικεντρώσουμε στην πράσινη επιχειρηματικότητα, δηλαδή, σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες και προϊόντα.


Οι δυνατότητες υλοποίησης δραστηριοτήτων της "κοινωνικής οικονομίας" σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ένταξης κοινωνικά ευπαθών ομάδων.


Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στην περιοχή και η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Η προώθηση της ισότητας των φύλων, η υποστήριξη των ΑΜΕΑ, η προώθηση του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.


Η οικολογική ανασυγκρότηση του Ποικίλου Όρους-Όρους Αιγάλεω και η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, είναι ένα ζήτημα που χωρίς ενδοιασμούς μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πετύχει σημαντικό πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα στον τομέα των αναδασώσεων, πυροπροστασίας και παράλληλης περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες και στη νέα γενιά.


Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Δυτικής Αθήνας στους τομείς:


Των συγκοινωνιών. Διανοίξεις των βασικών οδικών αξόνων της Δυτικής Αθήνας, των λεωφόρων Θηβών, Φυλής, Δημοκρατίας και επίσης, να δοθεί λύση στα κυκλοφοριακά προβλήματα της Ιεράς Οδού. Να επεκταθούν οι γραμμές του μετρό και να συνδεθούν με το δίκτυο ο Κορυδαλλός, το Χαϊδάρι, το Ίλιο, η Πετρούπολη, το Καματερό


Των υποδομών. Να προχωρήσει η διευθέτηση των ρεμάτων της Εσχατιάς, των παραπλεύρων ρεμάτων της και του Χαϊδαρορέματος, να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα και οι διαμορφώσεις αγωγών ομβρίων υδάτων, που είναι αναγκαία σε περιοχές όλων των Δήμων. Να προχωρήσουν οι εντάξεις περιοχών στο σχέδιο.


Της προστασίας του περιβάλλοντος. Προστασία και αναβάθμιση του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", μεταφορά του νερού της Ψυτάλλειας προς το Ποικίλο Όρος και από εκεί στους Δήμους, κάτι που αποτελούσε από παλιά σχέδιο του ΑΣΔΑ.


Της φροντίδας υγείας, με άξονες τη δημιουργία νοσοκομείου παίδων στην περιοχή, την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής η Αγία Βαρβάρα, τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Περιστερίου, τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας Βορειοδυτικής Αθήνας.


Του πολιτισμού, όπου πολύ θετική προοπτική αποτελεί η ολοκλήρωση του έργου ΒΙΟΦΙΑΛ στο Ίλιον και το σχέδιο για δημιουργία ενός μεγάλης εμβέλειας κέντρου πολιτισμού στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙΟΧΡΩΜ στην Αγία Βαρβάρα.


Της εκπαίδευσης, με προτεραιότητα τη συνεργασία για την ανάπτυξη με τα δυο μεγάλα ΤΕΙ που βρίσκονται στη Δυτική Αθήνα.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη.


Η Υπουργός αναφέρθηκε στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Αθήνα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που είχε καταρτιστεί σε συνεργασία του ΑΣΔΑ με το Υπουργείο Ανάπτυξης πέρυσι, επί Υπουργείας της και τόνισε την ανάγκη το πρόγραμμα να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση. Γιατί, όπως είπε η Υπουργός, άνθρωποι υπάρχουν, στελέχη υπάρχουν στη Δυτική Αθήνα το ξέρουμε, το βιώνουμε και έχετε την τύχη να έχετε και τον ΑΣΔΑ, έναν Σύνδεσμο που μπορεί πραγματικά να κινητοποιήσει τα πιο κατάλληλα στελέχη.


Οι άξονες του προγράμματος είναι οι ίδιοι στους οποίους αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δυτική Αθήνα.


Ο δεύτερος άξονας, προστασία περιβάλλοντος, αναβάθμιση υποδομών, βελτίωση ποιότητας ζωής.


Ο τρίτος άξονας, κοινωνικές υποδομές και αναβάθμιση ποιότητας ζωής του πολίτη.


Ο τέταρτος άξονας, σύγχρονη, διαφανής και αποδοτική διακυβέρνηση στο πλαίσιο της ψηφιακής σύγκλισης.


Επίσης η Υπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας (πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) και στη διαδικασία με την οποία μπορούν να εφαρμοστούν επ΄ωφελεία των πολιτών της Δυτικής Αθήνας νέοι θεσμοί όπως οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.


Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στην διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων και έργων στη Δυτική Αθήνα και την ανάγκη από κοινού αγώνα, Δήμων και ΑΣΔΑ για τα αιτήματα της περιοχής. Τόνισε επίσης τα προβλήματα στη χρηματοδότηση έργων στην περιοχή από το ΕΣΠΑ και την αναγκαιότητα οι μεταφερόμενες στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Επισήμανε ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Δυτική Αθήνα είναι απαραίτητη για να παραμείνουν οι κάτοικοι στην περιοχή.


Ο Βουλευτής Β' Αθήνας και πρώην Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Λάμπρος Μίχος στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στη χρηματοδότηση έργων στη Δυτική Αθήνα, ακόμη και μέσα στη σημερινή δυσχερή συγκυρία.


Ο Λάμπρος Μίχος τόνισε την αναγκαιότητα να ασκηθούν εξισορροπητικές πολιτικές για να αμβλυνθούν οι ανισότητες ανάμεσα στη Δυτική Αθήνα και σε άλλες, περισσότερο ευνοημένες, περιοχές του Λεκανοπεδίου. Όπως είπε, "εν ανάγκη ας μην δοθούν χρήματα σε Δήμους άλλων, ευνοημένων περιοχών για να ενισχυθούν οι ιστορικά αδικημένοι Δήμοι της περιοχής μας".


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας και στην υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων και οχλουσών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, προτεραιότητα έχει η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου στη Δυτική Αθήνα και οπωσδήποτε η αποφυγή εγκατάστασης κάθε νέας ρυπογόνου δραστηριότητας.


Αναφέρθηκε στους αγώνες που ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι έχουν δώσει για τους σκοπούς αυτούς, που ο ίδιος ως Πρόεδρος του ΑΣΔΑ τους είχε αποτυπώσει συνοπτικά με το σύνθημα "να πάψει η Δυτική Αθήνα να είναι ο σκουπιδοτενεκές της πρωτεύουσας".


Έδωσε έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές και τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.


Δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει σε συνεργασία με τους Δημάρχους να προωθεί και να υπερασπίζεται στη Βουλή τα συμφέροντα των πολιτών της Δυτικής Αθήνας, καθώς όχι μόνον είναι άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά όπως έχει ξαναπεί, αισθάνεται και λειτουργεί σαν Βουλευτής της Δυτικής Αθήνας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στη συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, τον ΑΣΔΑ, την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και την απορρόφηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων. Τόνισε την ανάγκη να μεταφερθούν στις Περιφέρειες οι προβλεπόμενες από τον Καλλικράτη αρμοδιότητες, ιδιαίτερα για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, χωρίς καθυστερήσεις. Έδωσε στοιχεία για τη μεγάλη μείωση στις αιτήσεις αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, που αναδεικνύει το μέγεθος της κρίσης στη Δυτική Αθήνα και άρα την επιτακτική ανάγκη τοπικών πολιτικών για τη στήριξη της απασχόλησης. Προσδιόρισε τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια στη Δυτική Αθήνα σε 15 και άλλα 15 από το ΕΣΠΑ και πέραν αυτών αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης νέων έργων από ώριμες μελέτες του ΑΣΔΑ.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και πρώην Δήμαρχος Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου στην παρέμβαση του τόνισε τη σημασία της διαβαθμιδικής συνεργασίας Α΄ και Β΄ Βαθμού που είναι εργαλείο που πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά. Όπως είπε, ο ΑΣΔΑ με τη διαχρονική παρουσία που έχει μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση να αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο, γιατί παρά τις προσπάθειες τόσων ετών η Δυτική Αττική παραμένει υποβαθμισμένη. Επίσης αναφέρθηκε στο νερό που παράγεται από το βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα έχει λόγο στην τελική απόφαση για τη διαχείριση του εις όφελος της Δυτικής Αττικής.


Η Υφυπουργός Εργασίας κ. Άννα Νταλάρα στην παρέμβαση της συμφώνησε με τη μεταφορά στις Περιφέρειες των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και γενικότερα με την ταχεία μεταφορά όλων των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων στον Α΄και Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας με την Αυτοδιοίκηση για θέματα αρμοδιότητας της, όπως η Εργατική Εστία, θέματα κοινωνικής ασφάλισης και τα προβλήματα ένταξης των οικονομικών μεταναστών στην τοπική κοινωνία.


Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς επικεντρώθηκε σε τρείς άξονες. Την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου, επικαιροποιημένου σχεδίου δράσης για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Δυτικής Αθήνας. Τη δημόσια διαβούλευση με την πλατιά συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Την παγίωση της ποιότητας ως κυρίαρχου στοιχείου στη φιλοσοφία, τον σχεδιασμό και την πρακτική. Τόνισε την ανάγκη διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία πρόσθετων οικονομικών πόρων για τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.


Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης στην παρέμβαση του είχε θέμα τις δομές και τις υπηρεσίες υγείας στη Δυτική Αθήνα. Μίλησε για τις μελέτες και ημερίδες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία για το θέμα από τον ΑΣΔΑ. Αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης κάλυψης των αναγκών του Αττικού Νοσοκομείου και στη διεκδίκηση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης μαιευτικής κλινικής σ' αυτό. Τόνισε την ανάγκη το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα να στελεχωθεί κατάλληλα. Να αναβαθμιστεί η λειτουργία του ως Γενικό Νοσοκομείο. Να μπορεί να εφημερεύσει αυτοδύναμα. Να σταματήσει κάθε σκέψη υποβάθμισης ή μεταφοράς του. Να επεκταθούν τα εξωτερικά ιατρεία και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Να δημιουργηθεί ένα πλήρες διαγνωστικό κέντρο και τμήμα επειγόντων περιστατικών.


Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει στη Δυτική Αθήνα και την προσπάθεια αναβάθμισης τους, καθώς όπως δείχνει η παγκόσμια εμπειρία όπου υπάρχει περιβαλλοντική υποβάθμιση, υπάρχει αναπτυξιακή στασιμότητα και όλοι οι δείκτες φθίνουν. Επίσης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του ΠΕΣΥΔΑΠ να χρησιμοποιηθεί το νερό της Ψυτάλλειας για την αναδάσωση του Ποικίλου Όρους - Όρους Αιγάλεω.


Παρευρέθησαν οι πρώην Δήμαρχοι, Στέφανος Βλάχος (Πετρούπολης), Θεόδωρος Δημητρακόπουλος (Περιστερίου), Νικήτας Καμαρινόπουλος (Καματερού), Δημήτρης Κατσαρός (Καματερού), Κυριάκος Ντηνιακός (Χαίδαρίου), Κώστας Σπηλιόπουλος (Χαϊδαρίου), Πάνος Σπηλιόπουλος (Αιγάλεω), Νίκος Ταμπακίδης (Αγίων Αναργύρων), ο Αντιπρόεδρος του ΑΣΔΑ Θεόδωρος Αρβανίτης, ο Γενικός Γραμματέας και πρώην Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Παναγιώτης Μπιτούνης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους Δήμους - μέλη του ΑΣΔΑ, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού Δήμητρα Σπηλιοπούλου, ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιώργος Καλατζής, ο εκπρόσωπος του Κ. Μητσοτάκη και Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ Μιλτιάδης Βασιλόπουλος, ο Γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΑΣΔΑ Γιάννης Τσούνης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και επικεφαλείς παρατάξεων των Δημοτικών Συμβουλίων της Δυτικής Αθήνας.






Η ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του Δημάρχου Αιγάλεω Χρήστου Καρδαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: