Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


Θα ψηφίζουμε... «γερμανικά»

Προτείνεται ένα μεικτό σύστημα με συνδυασμό λίστας και σταυρού καθώς και μονοεδρικών με περιφερειακές έδρες για την εκλογή των βουλευτών

Eνα βήμα πριν ανοίξει τα χαρτιά της για τον νέο εκλογικό νόμο βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το εν λόγω κείμενο εστάλη στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στις 26 Οκτωβρίου από τον επικεφαλής ομάδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ειδικών επιστημόνων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου (προέδρου σήμερα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής).

Αφορά σε ένα μεικτό εκλογικό σύστημα με συνδυασμό λίστας και σταυρού, καθώς και μονοεδρικών με περιφερειακές έδρες για την εκλογή των βουλευτών. Πυξίδα για τη συγκρότηση της πρότασης αποτελεί το πλαίσιο αρχών που υιοθετεί η κυβέρνηση σχετικά με την ύπαρξη πολυκομματικής σύνθεσης της Βουλής και την εξασφάλιση σταθερών κυβερνήσεων.

Τι θα περιέχει, ποιες αλλαγές συζητούνται

Προβλέπεται αναλογική εκπροσώπηση της τάξης του 87%, που σημαίνει πριμοδότηση 40 εδρών για το πρώτο κόμμα. Οι έδρες που δικαιούται κάθε κόμμα προσδιορίζονται από το συνολικό εθνικό ποσοστό και κατανέμονται στις περιφέρειες με το αναλογικό σύστημα (το γερμανικό προβλέπει απλή αναλογική γιατί εκεί υπάρχει «παράδοση» συμμαχικών κυβερνήσεων).

Οριο αντιπροσώπευσης παραμένει το 3%, έτσι κόμμα που δεν συγκεντρώνει αυτό το ποσοστό στην επικράτεια δεν μπορεί να πάρει έδρα.

Θα υπάρχουν 160 ή 180 μονοεδρικές περιφέρειες και 100 βουλευτές για όσους εκλέγονται στις μείζονες περιφέρειες (πέντε). Πέντε βουλευτές θα αφορούν τους Ελληνες της διασποράς και θα εκλέγονται με τη διαδικασία του ψηφοδελτίου Επικρατείας ή σε ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες.

Σε κάθε έναν από τους νομούς θα εκλέγεται ένας τουλάχιστον βουλευτής.

Λίστα στην Περιφέρεια, σταυροδοσία στις μονοεδρικές, εκλογή βουλευτή με σχετική πλειοψηφία, τρεις οι υποψήφιοι βουλευτές. Στην πρώτη εφαρμογή του νόμου η εκλογή μπορεί να γίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο (στην πρόταση Παπαϊωάννου).

Ο υποψήφιος μπορεί να είναι ταυτόχρονα υποψήφιος βουλευτής σε πολυεδρική και μονοεδρική περιφέρεια. Στην περίπτωση αυτή, αν εκλεγεί, επιλέγει υποχρεωτικά την έδρα της μονοεδρικής.

Διπλή ψήφος; Διαφορετική επιλογή κόμματος και βουλευτή; Η πρόταση θεωρείται ότι έχει πολλά αδύνατα σημεία.

Πέντε μείζονες περιφέρειες: Μακεδονίας-Θράκης (εκλέγει 78 βουλευτές), Δυτικής Ελλάδος (59), Κεντρικής Ελλάδας (40), Νομού Αττικής (87), Κρήτης-Νησιών του Αιγαίου (31).

Ενα ψηφοδέλτιο και μία κάλπη: αναγράφονται η ευρεία εκλογική περιφέρεια και οι υποψήφιοι της λίστας και δεύτερον η μονοεδρική και οι υποψήφιοι.

Τα μικρά κόμματα θα δικαιούνται περισσότερες έδρες στην περιφέρεια.

Καταργείται η άνιση μεταχείριση των συνδυασμών συνασπισμών κομμάτων.

Η ανάδειξη των υποψηφίων θα γίνεται με εσωκομματική διαδικασία βάσει των σχετικών καταστατικών ρυθμίσεων.

Πηγή:ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=9236841

Δεν υπάρχουν σχόλια: